KIZAMIK- KIZAMIKÇIK –KABAKULAK AŞISI NEDİR ?

                                           KIZAMIK- KIZAMIKÇIK –KABAKULAK AŞISI NEDİR ?

Bu aşı, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarının her üçünün de  mikroplarını çok azaltılmış şekilde  içeren  canlı, zayıflatılmış bir aşıdır. Bu hastalıkları hiç geçirmemiş olan veya yapılan kan tetkiklerinde bu hastalıkları geçirmedikleri anlaşılan erişkinlere en az bir ay ara ile iki doz olarak yapılır.

Önceki aşı durumlarından emin olamayan, daha önce çocukluk döneminde kızamık veya Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısı olmuş kişilere ise en azından tek doz uygulanması gerekir. Aslında tek doz aşı ile de korunma sağlanmakta olup ikinci doz aşının uygulanmasıyla koruyuculuk oranı %98-100’e ulaştığı için iki doz yapılması önerilmektedir.

 Bu aşıya bağlı olarak  en sık görülen reaksiyon ateştir ve aşılananların %5-15’inde görülebilir. Yine aşılananların %5’inde hafif döküntü görülebilir. Aşı uygulanan  erişkin kadınlarda ise %25 oranında eklemlerde ağrı, kızarıklık veya şişlik gibi geçici eklem bulguları görülebilmektedir.

                Bir erişkine sadece kızamıkçık veya sadece kabakulak aşısı yapılması gerektiğinde bu aşıların tekli formu ülkemizde bulunmadığı için yine üçlü aşı yani kızamık- kızamıkçık- kabakulak aşısı yapılabilir.

                Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri bu aşı zayıflatılmış şekilde de olsa canlı mikrop içerdiğinden GEBELİKTE KESİNLİKLE YAPILMAMAlIDIR. AYRICA BU AŞIYI YAPTIRAN BİR KADIN EN AZ 1 AY SÜREYLE GEBE KALMAMALIDIR. 

© Her hakkı Erişkin Aşı Derneği’ne aittir.